Selecteer een pagina

Op 14 juni hebben de leden van Jongeren in de Chemie weer een zeer leerzame dag gehad. Wij hebben namelijk een bezoek gebracht aan de fabriek van Black Bear Carbon in Nederweert. Elk jaar komen meer dan 1,5 miljard autobanden in de mondiale afvalstroom terecht. Black Bear Carbon wint groene duurzame carbon black uit oude autobanden.

De fabriek in Nederweert is erg indrukwekkend. Directeur Chris Twigg heeft onze leden een uitgebreide rondleiding op deze faciliteit gegeven, zodat wij met eigen ogen konden zien hoe zij te werk gaat. Ondanks dat het bedrijf zich richt op de productie van hoogwaardige carbon black levert dit proces ook groene energie op. Deze energie wordt gebruikt om de fabriek draaiende te houden en is een belangrijke pijler van het proces.

Ad van Oorschot is een van de Sales Managers bij Black Bear Carbon. Hij heeft ons tijdens het event een gedetailleerde uitleg gegeven over o.a. het gevaar van oude autobanden, de stappen in de fabriek en de toepassingen van Carbon Black.

Het product wordt niet alleen in de rubberindustrie gebruikt maar bijvoorbeeld ook in coating en inkten, papier en de bouw. Carbon Black heeft namelijk diverse toepasmogelijkheden zoals versterking, pigmentatie, maar ook UV bescherming en geleidbaarheid.

Het was een leerzame dag, die werd afgesloten met een BBQ op locatie van Black Bear Carbon. Onder het genot van een hapje en een drankje is er nagepraat en hebben we de dag afgesloten.